BORRE VIKINGLAGS HISTORIE

Fortalt av Kirsten Marie Tufte, med hjelp av Olav Tømmerstigen.

Mange lurer på historien til Borre Vikinglag. Kanskje greit å få skrevet den ned mens det ennå er medlemmer som husker. Vi blir eldre og husken er ikke som den var.

Jeg har vært med fra starten, men som trebåtelsker var det ikke akkurat i mine tanker å ”kle meg ut” i vikingklær og drive med 1000 års historie. Men her er jeg nå, viking nesten på heltid. Jeg ble forespurt om jeg ville skrive ned lagets historie, og her skriver jeg ned det jeg og Olav Tømmerstigen husker.

Håper det stemmer så noenlunde.

Vi starter med ”1000 år med kristendom i Viken” i 1994


Vi starter med ”1000 år med kristendom i Viken” i 1994, storsatsing med økumenisk gudstjeneste og spillet ”Guder står for fall” i Borre Nasjonalpark og Vestfold Festspillene.
Våren 1993 ble Olav Tømmerstigen ble innkalt på bred front (kommune, kirke, kultur osv.) til ide dugnad i arbeidskirken på Skoppum. Olav ble invitert kanskje p.g.a. trebåtmiljø i Skandinavisk sammenheng. Det skulle være en religiøs markering og Olav ble spurt om å lage noen viking ”ett eller annet”. Olav ba om betenkning. Som trebåtseilere var en del av oss på Roskilde Vikingmarked, der de har en del kopier av båtfunn. Olav spurte rundt blant vikingene om de var interessert i å komme til Borre, alle var interessert. Han fikk med nøkkelpersoner i Norden som kunne hjelpe til.

Det ble nedsatt en arbeidsgruppe, bestående av: Olav Tømmerstigen, Ragnar Larsen, Ingrid Firing Hansen, Henry Gundersen, Tone Høiskaar, Anne Holt, Robert Larsen, Unni og Morten Bunes. Bare Olav og Ragnar hadde deltatt på vikingmarkeder, derfor hadde disse hovedansvaret alene. Olav var ansvarlig med budsjett fra Borre Kommune. Produktet var 100% i sentrum. Her skulle det ikke være noe som ikke passet inn. Bastøy Landsfengsel laget 8 telt og teltduk over matsalget. Stubber og plank i massevis. (dette fikk Borre Vikinglag av Borre Kommune) Blesterovn (til jernfremstilling) ble laftet og satt opp ved inngangen til Nasjonalparken nede ved vannet.
Bare de beste håndverkerne ble invitert. Alle innbudte vikinger fikk bare betalt reiseutgifter. Kvalitet gikk foran, ingen t-skjorter og CD til salgs. Noen ble avvist.
Markedsplassen ble merket opp. Det ble avertert etter mannskaper til markedet i Gjengangeren, med god respons fra Horten/Borre folk. Dugnader ble holdt med forklaring om hvordan dette skulle bli, men ingen hadde vært på marked før, så ingen visste hva de jobbet mot. Klær ble innleid fra et lokalt teater. Det skulle være gode vikingklær, men huff, dette var ikke bra. En del laget drakter så godt de kunne, ingen knapper og glidelåser osv…

Hvis jeg husker rett var det 13.500 betalende. Borrekaupangen ble en kjempesuksess og gikk i overskudd.

Da vikingene begynte å rulle inn, og sette opp sine telt, tror jeg det var mange som fikk en overraskelse. Dette var gøy. Masse flotte vikinger med telt, 50 krigerske vikinger fra England, nordlandshester, Prebens sauer, tre høner, villsvin, skotsk høylandsfe, osv. Matteltet med bjørnekjøtt, bever lam osv. barkebrød, mjød. Ja, det med mjød er en historie som bør være med. Olav ønsket mjød. Det var jo en del av det å være viking å servere mjød, men mjød trengte skjenkerett. Markedet skulle jo være en del av kristningen av Viken, så Olav måtte spørre biskopen om det var i orden. Biskopen trakk på det, skjenkerett med kirkens velsignelse? Olav sa: (med et smil) at det var ikke så godt med mjød, han trodde ingen ville drikke seg fulle på det. OK, svarte biskopen, og så ble det. Kirken var i markedet med alter og kors. Munker og nonner gikk gjennom markedet og sang gregorianske melodier. Dette ga god stemning.

Åpning av Borre Kaupangen ved ordfører Jon Brekke, Kausland fra Vestfold Fylkeskommune, og kultursjef Lisbeth Weltzien fra Borre Kommune.
Turistene kom i massevis. Det var kjempelange køer for å komme inn i begge innganger, men alle var positive og tålmodige. Hvis jeg husker rett var det 13.500 betalende. Borrekaupangen ble en kjempesuksess og gikk i overskudd.

Åpning ved ordfører Jon Brekke

På søndag ettermiddag ble alle samlet til fellesmøte med oppsummering av Borre Kaupangen. Vi samlet oss på langbenker i en firkant ved matteltet og alle bestemte at dette måtte vi gjøre mer. Vi starter Borre Vikinglag (navnet kom senere). Interimsstyret ble Olav Tømmerstigen, Ragnar Larsen, Ingrid Firing Hansen, Anne Holt, Henry Gundersen, Elisabeth Holst, Morten Bunes, Unni Bunes, Robert Larsen, Marianne Erichsen. Men først ble det holdt en fest på Seilerhuset på Rørestrand, fredag 28. oktober 1994 for alle frivillige mannskaper.

Telt ble satt opp på utsiden, griller, levende musikk og masse god mat.

Kultursjef Lisbeth Weltzien

Borreting(Stiftelsesmøte), Herredshuset i Borre, torsdag 15. desember 1994.

Olav Tømmerstigen, første høvding i Borre Vikinglag

Styret ble valgt, vedtekter ble satt opp. Det ble nedsatt temagrupper: Dyregruppe, matgruppe, tekstilgruppe og jerngruppe. Drakt ble overlevert Lisbeth Weltzien fra Borrevikingene som tegn på vår anerkjennelse av hennes innsats for årets (1994) og neste års kaupang.

Vikingfestivalen i York, 9.-13. februar 1995.

Mange Borrevikinger og politikere fra Borre Kommune og Vestfold Fylkes kommune var med. (Kausland, Ordfører Jon Brekke, Kultursjef Lisbeth Weltzien, Arkeolog Jan Lind osv). Vi dro med fly fra Fornebu til Newcastle, derfra med buss til York. Vi hadde med oss båten ”Geirr” og OL/VM mester i roing, Rolf Thorsen, til ro konkurranse. Spedisjonsfirmaet ”A/S Viking skipismeglere – spedisjon” ved disponent Ørnulf Haug sponset overfarten til ”Geirr”. Ett vikingtelt med mjød/øl fra Mimes brønn, fenalår, spekeskinke og Oseberg-gryte fra Arne Brimi. Alle kledd i nysydde vikingdrakter, mens rolaget var i Asvo gensere og hatter. Vi vant selvfølgelig ro konkurransens vandrepokal, et sølv vikingskip hadde vi med hjem. På avslutningsbanketten på lørdag, vant jeg, Kirsten, ”kveldens beste vikingantrekk” med håndsydd drakt, og fikk en keltisk nål. Dette gjorde at vikinglaget heretter sydde draktene for hånd, så langt det lar seg gjøre.

Herved var Borre Vikinglag i gang.

I april 1995 går ordfører Jon Brekke ut i avisene med: Hva med en vikingbåt i Borre?
Olav Tømmerstigen var selvfølgelig med. Han bygget kopi av den største Gokstad færingen, 10 meter mellom stevene. Dette ble et spleiselag: kr. 20.000 fra Fylket, kr. 20.000 fra Borre Kommune, kr.10.000 fra Borre Vikinglag.

Silje Juvet 1996

«Frøya» ble døpt 30. juni 1996 av Silje Juvet og sjøsatt på Borre.

Sjøsetting av Frøya

Sjøsetting av «Frøya» med Olav Tømmerstigen, Preben Fossaas og Ole Jakob Rønningen.

Vi manglet langhus til å samles i, men Olav hadde løsningen, ett langhus i lin. Han laget en liten modell, kjøpte lin og leide en gymnastikksal, og var i gang. Symaskin hadde han selv og Onni Ratikainen hjalp til. Teltet var ferdig til markedet i 1996. Da hadde Olav laget bord og stoler så teltet rommet 150 sittende vikinger, med stort bål i midten av teltet.

I 1996 startet jerngruppa med Øivind Næss i spissen med å sette opp en smie. Smia ble bygget ferdig på Haugan Gård hos Preben Fossaas. Den ble tatt ned, og satt opp i markedsområdet på markedet 1997. Etter markedet ble den tatt fra hverandre igjen, satt opp på jernbanetomten på Borre. I 1999 ble den tatt ned igjen, satt opp på markedet. Etter så masse strev fikk vi lov å la den stå i markedsområdet.
På bildet ser vi noen Borrevikinger foran smia.

 Oversikt over styrene i Borre Vikinglag

ValgårHøvdingUnderhøvdingGjaldkeri (Kasserer)Hoff (styremedlemmer)
15. desember 1994Olav TømmerstigenJohn JarretRobert G. Larsen
Sverre Johansen
Anne Holt
Henry Gundersen
24. september 1995Olav TømmerstigenPreben FossaasDag HeltbergMariann Hammer
Onni Ratikainen
+ lederne av gruppene
26. oktober 1996Preben FossaasLiv Wallin AndersenDag HeltbergAlf Egil Johansen
17. oktober 1997Preben FossaasMarit HelgesenChris Johansen
Øivind Næss
Alf Egil Johansen
Rita Rønningen
Ole Jakob Rønningen
Jan Lindh
Høsten 1998Robert Larsen OnaCatarina Uhlman
Tone Høiskard
John Jarrett
Høsten 1999Robert Larsen OnaCatarina Uhlman
Tone Høiskard
John Jarrett
30. september 2000Robert Larsen OnaCatarina Uhlman
Tone Høiskard
John Jarrett
Høsten 2001Helge FlakstadLena AndersenPreben Fossaas
Gry Høien
Hans Johnny Hansen
26. januar 2002Anne Ma WernerHans Johnny HansenVicky BjerkestrandOle Martin Næss
Onni Ratikainen
Gunn Sømnes Era
14. desember2002Anne Ma WernerOnni RatikainenVicky Bjerkestrand
Gunn Sømnes Era
Jørg Ivar Høien
29. november 2003Anne Ma WernerOnni RatikainenVicky BjerkestrandChristina Blomèn
Jørg Ivar Høien
27. november 2004Aino RatikainenOnni RatikainenOdd GranøeMichael Bjerkestrand Bakke
Christina Blomèn
Renè Kaarby
Åsmuns Olason
Catharina Uhlmann
26. november 2005Aino RatikainenOnni RatikainenOdd GranøeÅsmuns Olason
Catharina Uhlmann
18. november 2006Jørg Ivar HøienOnni RatikainenOle Jakob Rønningen
Einar Hansen
Harald Rudland Larsen
Catharins Uhlmann
Rita Håvåg
30. november 2007Hans Gunnar PedersenAre PedersenGunn Sømnes EraMarion Lund
Bård Johansen
Anders Rønningen
Heidi Sørli
29. november 2008Hans Gunnar PedersenAre PedersenAstrid IsaachsenKim Hjardar
Vidar Pettersen
Eileen Burgess
Endre Wingereid
30. oktober 2009Kim HjardarAre PedersenTruls ArnesenVidar Pettersen
Endre Wingereid
Atle Wingereid
Astri Bryde
26. november 2010Kim HjardarAre PedersenTruls ArnesenEndre Wingereid
Vigdis Helmersen
Atle Wingereid
Kristoffer Jorde
14. oktober 2011Bjørn Erik FrigaardVicky BjerkestrandTruls ArnesenEndre Wingereid
Atle Wingereid
Sisilje Havnes
Heidi Frigaard
17. november 2012Bjørn Erik FrigaardVicky BjerkestrandBirgitta OttestadEndre Wingereid
Atle Wingereid
Sisilje Havnes
Heidi Frigaard
16. november 2013Bjørn Erik FrigaardVicky BjerkestrandJørg ivar HøyenEndre Wingereid
Atle Wingereid
Sisilje Havnes
Heidi Frigaard
1. november 2014Jon Levi PedersenSisilje HavnesJørg ivar Høyen, trakk seg
Jon fungerer som kasserer
Vidar Petterseen
Atle Wingereid
28. august 2015Sisilje HavnesSisilje HavnesKari M. HellandVidar Petterseen
Atle Wingereid
5. desember 2015Sisilje HavnesAnne Ma WernerKari M. HellandVidar Petterseen
Anna Pettersson
2016Sisilje HavnesAnnema WernerKari M. HellelandAnna Petterson
Vidar Pettersen
Varamedlemmer:
Astrid Bryde
Espen Winther
Markedsførings- og PR-ansvarlig:
Elisabeth Holst
Admin Facebook:
Sisilje Havnes
Materialforvalter:
Vidar Pettersen
Webmaster:
Alf Skylstad
14. januar 2017Pia J. LøvgrenEgil Berli-JohnsenSvenn Erik LysellAnna Petterson
12. januar 2018Egil Berli-JohnsenSimen Malmstrøm HoleGunn EliassenSolveig Thom
Tone Sæter
15. februar 2019Egil Berli-JohnsenVidar PetttersenPeder SimonsenSolveig Thom
Tone Sæter
2020.Corona
2021.Corona
12. mars 2022Ranveig J. StrandTone SæterPeder SimonsenVidar Petterseen
Rene' M. Pedersen
11. februar 2023Rene' PedersenBirgitta OttestadDaniel TykrisetKim Hjardar
Are Pedersen

Oversikt over markeder

Vikingmarked 1994, regi: Borre Kommune v/ Lisbeth Weltzien.

Borrekaupangen 1995, regi: Borre Kommune og Borre Vikinglag.

Nordiske håndverksdager og Nordisk vikingmarked 1996, regi: Borre Kommune og Borre Vikinglag. I tre dager før markedet, Nordiske håndverksdager med seminarer.

Nordiske håndverksdager og Nordisk Vikingmarked 1997, regi: Borre Kommune og Borre Vikinglag. Kommunen gikk nå ut som ansvarlig for markedene. Borre Vikinglag takker Borre kommune ved kultursjef Lisbeth Weltzien og Ordfører Jon Brekke for all støtte og hjelp. Borre Kommune har lagt et godt grunnlag for at Borre Vikinglag vil klare å fortsette med vikingmarkeder.

Borrekaupangen 1999 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag

Borrekaupangen 2002 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag

Borrekaupangen 2003 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag

Borrekaupangen 2004 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag

Borrekaupangen 2006 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag

Borrekaupangen 2008 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag

Borrekaupangen 2010 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag

Borrekaupangen 2012 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag

Borrekaupangen 2014 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag

Borrekaupangen 2016 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag

Borrekaupangen 2018 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag

Borrekaupangen 2022 med håndverksseminarer, regi: Borre Vikinglag